.

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ SIFIR ATIK UYGULAMA ESASLARI

SIFIR ATIK UYGULAMA ESASLARI

       

      Sıfır atık uygulamasının tatbikiaçısından ilgili yönetmeliklere göre atıklar ayrı toplanacak ve “Atık GeçiciToplama” alanlarına nakledilecektir.

Yeni bir düzenleme yapılıncaya veyayönetmeliklerde olabilecek değişikliklerden dolayı yeni bir usul belirleninceyekadar, uygulama şu şekilde olacaktır:

  • 1  Oluşan atıkların toplanması amacıyla 2’lü parça halinde toplama üniteleri hazırlanacaktır. Bu ünitelerden organik atık kutusuna birbirinden ayrılması kolay olan kağıt, metal, cam ve plastik atıklar;  diğer kutuya ise evsel atıklar atılacaktır.
  • 2  Organik atık kutusuna atılabilecek atık örnekleri; Kağıt ve karton kutular (kağıt bardaklar hariç), gazeteler, dergiler kitaplar, yazı ve çizim kağıtları, metal (alüminyum) içecek kutuları, metal (çelik) kutuları, plastik kutular, plastik şişeler, cam içecek ve gıda şişeleri, cam kavanozlar vb. dir. Cam şişeler içinde kesinlikle sıvı olmayacak, varsa boşaltılarak atılacaktır.
  • 3 Geri dönüşmeyen atık kutusuna geri dönüşümü mümkün olmayan bütün atıklar atılacaktır; bulaşık kağıtlar, bulaşık durumdaki içecek kağıt bardaklar bu kutuya atılacaktır; üzerindeki organik atıklardan ayırma imkanı olmayan kağıt (kağıt bardaklar), plastik ve metal unsurlar bu kutuya atılacaktır; kokma ihtimali bulunan atıklar, uygun bir muhafaza içinde atılacaktır.
  • 4 İkili toplama ünitelerinin konulduğu mahalde, ilgili kutuların üst kısmına gelecek verahat okunabilecek ebat ve seviyede, kutulara atılacak atıkların türleri hakkında bilgilendirme levhaları/etiketleri asılacaktır.
  • 5   Atık toplama üniteleri her koridora en az bir ünite (2’lü gurup) konulacak şekilde yerleştirilecektir.
  • 6  Sıfır atık sisteminin sağlıklı ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi ve bilinç oluşması açısından, ünitelerin konulmasıyla birlikte, sınıf ve ofislerdeki bütün çöp kutuları, kaldırılacak; bütün atıkların ayrı halde ünitelere atılması sağlanacaktır.
  • 7  Bu kutuların içine, toplama sırasında karışmaması için mümkünse aynı renkten toplama poşetleri konulacaktır. Aynı renk poşet bulunamıyorsa, toplama sırasında ayrı ayrı nakledilecektir.
  • 8   Ayrı ayrı toplanan atıklar elle veya toplama araçlarıyla kampüs ve yerleşkelerimizde oluşturulacak olan “Atık Geçici Toplama Alanı” na intikal ettirilecek. Bu alanda atığın renk veya cinsine göre ilgili konteynerlere konulacaktır. 




  • 9 Atık geçici toplama alanında biriken atıklar,yetkili atık personelimiz tarafından, her teslim sırasında, belediye görevlilerine tartılarak ve ağırlıkları - ….. defterine/formuna - işlendikten sonra tutanakla (atık alındı belgesi) teslim edilecektir. Bütün atık teslim tutanakları her ay sonunda İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı’na bildirilecektir.
  •    Sıfır Atık sisteminin tam manasıyla üniversitemizde uygulanabilmesi ve yerleşmesi açısından, ihtiyaç duyulduğunda personel veya öğrencilere sıfır atık eğitimleri verilecektir.
  •       Sıfır atık uygulamasıyla ilgili her türlü bildirim ve talep “İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Sıfır Atık Birimi” ne yapılacaktır.

Sıfır Atık

  • Sıfır Atık Belgesi